Premieră istorică în România. Criptomonedele cumpără artă NFT

de: Mădălina Bahrim
29 06. 2021

În premieră absolută în România, în luna iulie, artiștii contemporani din țara noastră își vor scoate la licitație operele de artă NFT, iar plățile se pot efectua și în criptomonede.

Pentru cei nefamiliarizați cu NTF, experții ne explică faptul că aceasta reprezintă cea mai modernă formă de artă digitală. Concret, NFT înseamnă token non-fungible – un token digital care este un tip de criptomonedă, la fel ca Bitcoin sau Ethereum. Dar, spre deosebire de o monedă standard din blockchain-ul Bitcoin, un NFT este unic și nu poate fi schimbat de la un la altul (deci, putem afirma că este nefungibil).

Tipurile de NFT-uri sunt foarte variate, dar ar putea lua forma unei piese de artă digitală sau a unui fișier muzical – orice lucru unic care ar putea fi stocat digital și care ar putea fi considerat a avea valoare, poate lua forma unui NFT.

A10 by Artmark organizează prima licitație care include artă digitală realizată de artiști contemporani români, în format NFT, și acceptă ca plata pentru lucrările de artă să fie efectuată și în criptomonedă.

Momentul marchează o premieră istorică nu doar pentru țara noastră, deoarece A10 by Artmark devine prima Casă de Licitație din Europa de Est care organizează o licitație de artă ce include o secțiune dedicată artei digitale în format NFT.

Marele eveniment dedicat artei contemporane NFT va avea loc marți, 6 iulie, ora 19:00, în format online pe platforma Artmark Live (dar și în sala de licitație de la Palatul Cesianu-Racoviță).

Ce vor putea cumpăra doritorii

Oamenii trebuie să știe că arta digitală, fără debușeu prealabil în piața românească de artă contemporană, alcătuiește 10 loturi în licitația din 6 iulie, realizate de cei mai cunoscuți tineri artiști specializați în tehnici digitale.

Raportat la momentul de debut de piață, prețul de pornire al fiecăruia din cele 10 loturi este de doar 100 de euro, chiar dacă aceiași artiști, precum Eurosadboy sau Victor Fota, se vând deja la sume semnificative pe piața internațională emergentă de artă digitală, anunță Artmark.

Totodată, o noutate pentru cei ce vor participa la marele eveniment din 6 iulie constă în primul lot de artă digitală bisericească, criptat în NFT, realizat de pictorul Daniel Codrescu, iconograful Catedralei Naționale.

Și romanticii se vor regăsi în specificul evenimentului inedit. Conform Artmark, Un alt lot impresionant al secțiunii de artă digitală în format NFT este “Dragoste” – un lot compozit, realizat de celebrul creator al tricourilor purtând acest simplu îndemn, artistul sibian Dan Raul Pintea.